Brainspotting

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt waardoor iemand zich door pijn, verdriet en machteloosheid overweldigd voelt, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in het brein. Deze blokkade kan dan leiden tot een trauma welke effect heeft op het welzijn en de prestatie van betreffend persoon. 

Effecten van trauma op het dagelijkse leven zijn bijvoorbeeld: piekeren, verminderd zelfvertrouwen, onvoldoende kunnen ontspannen, slapeloosheid, rusteloosheid, chronische pijn, veel schrikken, kort lontje/woedeaanvallen, angstaandoeningen, dissociatie, burn-out en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren en presteren beïnvloeden.

Brainspotting is een effectieve therapeutische methode welke ontwikkeld is door David Grand in 2003 vanuit de EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing) voor het lokaliseren van de blokkades en beschadigingen in het brein welke leiden tot trauma. Met deze methode worden ook de gebieden in de hersenen bereikt die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Het is een zachte therapeutische methode waarbij de therapeut de cliënt volgt, ondersteunt in zijn/haar proces en de cliënt zelf bepaalt en de controle behoudt. 

Gewerkt wordt vanuit het punt (de oogpositie) waar de cliënt naar kijkt als hij/zij praat over het onderwerp. Als die oogpositie op dat punt wordt vastgehouden, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor blokkades in deze gebieden oplossen. Relevante hersengebieden zijn de amygdala, de hippocampus of orbitale cortex van het limbisch gebied in de hersenen. Op het cognitieve deel van het brein wordt zo min mogelijk beroep gedaan. Er wordt dus weinig gepraat. De cliënt volgt wat hij/zij waarneemt in het lichaam.

De methode maakt gebruik het zelfhelend vermogen van het lichaam. Gevolg is een positief effect op het leven van alledag én om te komen tot verbetering van prestaties. Brainspotting laat zich uitstekend combineren met andere therapievormen dan wel andere wijze van begeleiden van mensen. 

Een sessie vindt meestal 1:1 plaats en is (ook qua duur) exact afgestemd op dat wat de cliënt nodig heeft en aan kan. Het aantal benodigde sessies is afhankelijk van de oorzaak van het trauma, of het een enkelvoudig of complextrauma betreft. Brainspotting is een therapeutische methode die tot een relatief snel resultaat leidt. Desondanks vraagt Brainspotting om geduld. Het kan een aantal sessies duren voordat cliënten iets gaan merken. Het is namelijk niet ‘Ik doe er een muntje in en het blikje frisdrank komt er uit’.

“Always under construction” – een kunstwerk wat ik in Berlijn tegen kwam, is een mooie metafoor voor het vinden én toepassen van de juiste insteek om te komen tot duurzaam welzijn en innerlijke rust.

Wil je onderzoeken wat ik als Brainspot-therapeut voor je kan betekenen? Stuur mij dan een whatsapp-bericht. Je kunt me ook bellen (06 22 26 76 86) of mailen naar albert@albertcoaching.nl.